De ‘nummer 1’ rem op je (loopbaan)groei

Loopbaangroei, het gaat om het kiezen voor een volgende stap in je werk. Vaak rollen we namelijk van de ene functie in de andere. Alleen wat als je nu echt wilt – of moet- kiezen voor een volgende stap.

Dat kan een hoop vragen oproepen. Logisch, want dat is hoe ons brein – de ratio- werkt. En laat dat brein nou net niet altijd de helpende hand zijn in geval van (positieve) veranderingen.

Het begint met een verlangen
Iedere verandering vanuit jezelf begint vanuit een verlangen. Een wens, een droom, een idee, dat wat je zo graag zou willen. Het hoeft niet altijd duidelijk te zijn wat het precies is of hoe dat eruit komt te zien, maar je herkent het aan je gevoel. Dat sprongetje dat je hart maakt bij een idee “als dat mogelijk zou zijn”.

Denk bijvoorbeeld aan een volgende stap in je loopbaan, om echt te doen waar jij intens gelukkig van wordt, werk waarin je gezien en gewaardeerd wordt, of werk waarin je van grote waarde bent – voor een ander. Werk waarbij jouw kernwaarden terugkomen of werk waarbij je gewoon jezelf kan zijn.

Die eerste fractie van die fijne gedachte  “als dat mogelijk zou zijn” dat is waar de energie zit, de positiviteit. Het is de reden om het anders te gaan doen.

Zonder noodzaak geen verlangen
Overigens is de aanloop naar een verlangen niet altijd rozengeur en maneschijn. Want de aanleiding om te kiezen voor een andere richting in je werk, de noodzaak of de keuze om echt in beweging te komen, komt niet altijd vanuit jezelf. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out, een re-organisatie of een conflict op het werk. Het zorgt ervoor dat je bijna gedwongen wordt om het nu echt anders te gaan doen. Het voelt wellicht frustrerend, onzeker, en onbekend en alsof je vooral weet wat je echt niet wilt, in plaats wat je wel wilt.

Toch zit daaronder altijd een verlangen, een wens om te doen wat jou gelukkig maakt. Zelfs als je die nog niet vanaf het begin ziet.

Maar dan is er de wens, om (en noodzaak 😊), om vooruit te kijken. Naar een toekomst, waarin je het anders wilt gaan doen, dan hoe je dat voorheen deed. Het gevoel dat je zo graag werk wil doen, vanuit vrijheid, moeiteloos en wat bij jou past, in plaats van andersom. En dan komt het ratio – jouw hoofd – in actie.

Dag dromen, hallo ratio
Jouw ratio is namelijk de organisator van jouw plannen, jouw risicomanager en kritische toeschouwer in een. Super handig wanneer je aan iets nieuws wilt beginnen, het geeft overzicht en structuur. 

Echter zijn we in deze wereld zo getraind om te luisteren naar ons ratio, dat het nog wel eens een bazig typetje kan zijn. Het schiet te pas en te onpas vragen op je af om de haalbaarheid van je ideeën te toetsen. Je kent ze misschien ook wel als de “belemmerende gedachten”.

De nummer 1 rem op je groei
Die belemmerende gedachten geven vooral antwoord op “ hoe” je jouw (loopbaan)groei kan  aanpakken. “Gaat mij dit lukken”, “kan ik dit”, “wat zullen anderen hiervan denken”. Echter de nummer 1 vraag die als een groot vraagteken boven de hoofden hangt – en ook in een groeiproces regelmatig terugkomt- is:

Hoe gaat mij dit lukken?”

Laat dat nou net de vraag zijn die je niet verder helpt in je groei. Want wat er gebeurt is dat je alle stappen van tevoren wilt uitdenken. Zeker als HSP – Hoogsensitief Persoon- heb je een talent voor details. Waardoor de actie en (on)mogelijkhedenlijst nog groter wordt. Het wordt complex, groots, ingewikkeld en voelt bijna als een berg waar je de puf niet meer voor hebt om te beklimmen.

Zonde, want wat laat je aan mooie mogelijkheden voor jezelf liggen, en welke kansen ontneem je jezelf met deze vraag.

Stel jezelf die andere vraag
Dat verlangen, die diepe wens om te kiezen voor een andere richting in je werk, die is er niet voor niets. Soms duurt het even voordat we ernaar willen of kunnen luisteren, maar als deze groot genoeg is, dan is het wel zo fijn om het vervolg aangenaam voor jezelf te maken.

Dat doe je door jezelf een vraag te stellen, waar je juist energie van krijgt. Die vraag is:

“Wat wil ik doen?”

Juist in die vraag zitten de antwoorden die je op je weg vooruit helpen. Ze helpen je te kijken naar mogelijkheden en geven de ruimte om niet alles van tevoren te hoeven weten. Je wordt bewust wat er nu al is en waarom je dit zo graag wilt – waarom het zo belangrijk voor jou is.

Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn die volgende stap
Loopbaangroei hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn, zo lang je het leuk en overzichtelijk houdt. Doen waar jij energie van krijgt en jezelf niet anders voor te hoeven doen dan wie je bent.
De juiste vragen stellen is een onderdeel daarvan. Bij Pink Peer Coaching helpen wij jou, als de ideale collega, naar de volgende stap in je loopbaan, waar jij weer gelukkig van wordt. Als je zeker weet dat, alleen nog niet precies weet wat. Onder jouw voorwaarden en vanuit jouw kracht.
Jouw droombaan is dichterbij dan je denkt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van jouw loopbaangroei, of vrijblijvend kennismaken. Stuur een bericht en dan kijken we samen verder.

Meer berichten