Ben jij hoogsensitief?

Ontdek het hier met de HSP Checklist

HSP Checklist

Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Met deze HSP checklist ontdek je het zelf.

Goed om te weten dat dit geen geen wetenschappelijke test is. Het is ook geen “aandoening” zoals ADHD of opgenomen in de DSM.

Hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid = hetzelfde) is een eigenschap waar je mee geboren bent. Informatie en prikkels komen ongefilterd binnen. Daardoor kosten sommige dingen je meer energie of raken ze je diep. Je kan met bepaalde gedachten rond blijven lopen, of ben helemaal op na een verjaardag. 

In mijn ogen is hooggevoeligheid ook geen ‘stempel’ die je jezelf geeft, het is geen zwart/wit. Het geeft je vooral inzicht in hoeverre je jezelf herkent in de eigenschappen die bij hoogsensitiviteit horen. 

Met die kennis leer je hoe je jouw hoogsensitiviteit als kracht kan inzetten, zonder dat het je (te) veel energie kost. Het is namelijk een bijzonder mooie en waardevolle eigenschap, die jou een loyale en betrokken collega (en persoon) maakt. Op voorwaarden dat je deze voor jezelf op een fijne manier kan inzetten.

Wat ik vaak hoor is “wow, dit gaat over mij” of “oh dus daarom kosten sommigen dingen mij zoveel energie”. Het helpt je in je weg vooruit om je talent en mooie eigenschappen op een goede manier in te zetten. 

Zie de checklist dus vooral als ‘Hoe hoogsensitief ben ik?‘ 

 

 

 

Ben jij HSP? Beantwoord onderstaande vragen:

0-7 keer ja: niet hoogsensitief


je bent waarschijnlijk geen hoogsensitief persoon. Dat is alleen niet met zekerheid te zeggen, want als er bijvoorbeeld twee van de kenmerken heel erg van toepassing zijn op jou, kan het toch zijn dat je hoogsensitief bent.

8-14 keer ja: sensitief

Je bent waarschijnlijk wel sensitief, maar niet hoogsensitief. Dat kan een voordeel zijn, want je kunt wel veel aanvoelen, maar je ervaart niet de problemen die hoogsensitieve personen wel ervaren.

15 – 23 keer ja: hoogsensitief persoon

Je ben waarschijnlijk hoogsensitief. Je bent gevoeliger voor prikkels dan de meeste andere mensen. 


De HSP-test is gebaseerd op de test uit het boek Hoog sensitieve personen van Elaine en Arthur Aron.

Bronnen: Elaine Aron (2012) Hoog sensitieve personen

Hoogsensitief en nu?

Hoogsensitief en nu? Dat kan een hoop gevoelens opleveren als “aha, daarom voel ik me dus zo” of “ik voelde me altijd al anders, maar nu begrijp ik waarom”. Weet dat ongeveer 1 op de 5 mensen hoogsensitief is, alleen niet iedereen zich hier bewust van is. 

 

Door hier meer over te lezen en erover te praten, geeft het je mooie inzichten. 

Misschien voelt het nu soms nog vooral als een last. Alle prikkels die bij je binnen komen en je veel energie kosten. Of gedachten en gebeurtenissen moeilijk los kunnen laten. 

Terwijl in hoogsensitiviteit ook een grote kracht zit. Doordat je anderen goed aanvoelt, kan jij je goed op andere afstemmen. Dat maakt het fijn om met jou te werken. 

Ook zal jij je werk altijd tip top in orde afleveren en ben jij een collega waarop ze kunnen bouwen, omdat je zo loyaal bent. 

Hoe je ervoor zorgt dat hooggevoeligheid een kracht en geen last is, kan je leren. 

Ik vertel je graag hoe. 

Laten we kennismaken en ontdek hoe jouw mooie eigenschappen jou kunnen dienen. 

 

Wil jij ook jou hoogsensitiviteit als een mooie eigenschap ervaren in je werk? Ik leer het je graag!