Opnieuw leren luisteren naar je gevoel

Het is een van de dingen van grote waarde in een voorspoedig herstel van je burn-out.

Want voor lange tijd ben je doorgegaan op ratio, je ego, dat je toespreekt dat je nog even door moet gaan, nog even doorzetten. Maar dat ‘even’ wordt langer en dan gebeurt er iets, waardoor je lijf zegt “stop”. Die luide stem, je ego, valt dan stil, op dat moment voel je echt dat het niet meer gaat. Je lijf, je gevoel alles schreeuwt dat het zo niet langer meer kan.

Die ene druppel die jouw emmer doet overlopen, kan iets heel kleins zijn. Een afspraak die afgezegd wordt, die persoon die kortaf tegen je doet, of die slechte nachtrust waardoor het echt niet meer lukt je bed uit te komen.

Het zorgt er echter wel voor dat jouw emmer overstroomt. Die ene emmer waarschijnlijk al lange tijd langzaam gevuld. Zonder dat je het door had, met over je grenzen gaan, verdriet, te weinig opladen, teveel drukte, tegenvallers, gevoel van spanning, hartkloppingen, chaos, verlies aan concentratie, vermoeidheid, besluiteloosheid, zeurende hoofdpijn en piekeren.

Ergens merkte je misschien wel dat het niet zo lekker liep, maar dat volhouden gaat ineens niet meer. Ineens merk je hoe vol jouw emmer al die tijd heeft gezeten. Dat het jou overkomt, een burn-out.

Het kan voelen als een golf van emoties die over je heen spoelen op het moment dat je jouw grens hebt bereikt: gevoel van falen, twijfel, ben ik wel echt ziek (stel ik me niet aan), schaamte, wanneer wordt het beter, wat moet ik doen? Het is pijn die eruit komt, wat je zo lang hebt tegengehouden, of eigenlijk het nog hebt proberen vol te houden.  

In dat moment, als die emmer overstroomt, zit ook een belangrijke les. Dat is het moment dat jij je grens aangeeft. Ook al voelt het waarschijnlijk niet zo. Het is het moment dat jouw gevoel sterker is dan je ratio. Het is het startpunt om:

Opnieuw te leren luisteren naar je gevoel.

Een centraal thema zijn in de weg van je herstel. Want luisteren naar je gevoel, is iets wat je lange tijd niet of een stuk minder hebt gedaan.

Maar echt luisteren naar je gevoel,

Hoe doe je dat?

Het is geen druk op de knop, niet de volgende dag wakker worden en het onder de knie hebben. Het is een gegronde stevige weg waar je aan bouwt. Waarin je opnieuw gaat ontdekken wat voor jou werkt en bij jou past. Het is een weg met soms vallen en vaker opstaan. Maar juist ook op de momenten dat je merkt dat het niet goed voelt (en die kunnen behoorlijk rauw binnenkomen) spreekt je gevoel. Dat is de start van je herstel. Probeer het te zien als iets moois.

Zo krijg je langzaam steeds meer plek voor jouw gevoel, dat wat als HSP zo’n sterke raadgever is.

Voor jouw gevoel

In het begin zullen dat vooral nog gevoelens zijn van verdriet, leegte, falen, irritatie, angst, besluiteloosheid. Niet echt de gevoelens waar je je aan vast wilt houden. Maar het is jouw gevoel, je constateert dat het nu niet goed is, ook dat is gevoel.

In de loop van je herstel, komt er langzaam meer ruimte voor gevoel van plezier, genieten, flow, positiviteit en kracht. Ook dat zal je voelen en zo weet je hoofd en je lijf steeds beter goed en niet goed uit elkaar te houden.

Luisteren naar je gevoel gaat in kleine stappen, juist om een nieuw stevig fundament te bouwen.

Stap voor stap

  1. Bewustzijn, je gevoel er mag zijn: verdriet, blijdschap, angst of rust, het is jouw gevoel dat er nu mag zijn, zonder oordeel. Realiseer je dat door het te herkennen, je al een stap vooruit zet.
  2. Luister naar je lijf: je herkent vast de spanning in je lijf. Maar ook wanneer je even niets hoeft of je steun krijgt en daardoor ontspanning voelt. Probeer die verschillende gevoelens in je lijf te herkennen.
  3. Korte check-in op vaste momenten, even stilstaan, jezelf de vraag stellen, “hoe voel ik mij op dit moment”? ’s Morgens als je opstaat, voordat je naar bed gaat. Het is een kort moment, maar het helpt je naar je gevoel te luisteren.
  4. Creëer momenten van rust en stilte. Luisteren naar je gevoel gaat lastig met ruis, anderen om je heen of in een drukke omgeving. Kijk of je ergens kan zitten of liggen waar je alleen bent en je fijn voelt. Haal een paar keer rustig diep adem en adem de laatste keer langzaam uit met je ogen dicht, voeten op de grond en handen op je buik.

Doordat je naar je gevoel leert luisteren, ga je het ook steeds beter herkennen. En juist dat is zo belangrijk, omdat het je helpt in de opbouw en het herstel van je burn out.

Want zodra je gaat opbouwen, naar die mooie sterke versie van jezelf, wil je dicht bij jezelf blijven. Zodat je met veerkracht en duurzaam, met energie en geluk kan leven.

Er is maar een iemand die dat kan vertellen en voelen, en dat ben jijzelf, het is jouw gevoel. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Heb je vragen of wil je meer weten over mijn aanbod? Contact opnemen is vrijblijvend, samen kijken wat voor jou past.

Lieve groet,
Justine

Meer berichten