Dit is kintsugi, de Japanse kunst van het repareren. Niet zomaar, ze vullen de barsten met goud. Zo krijgt de vaas nog meer schoonheid dan daarvoor.
Ik vind dit een prachtige vergelijking met ons eigen leven. Er zijn momenten dat we gebroken zijn, een droom die uit elkaar spat, uiteengevallen in stukken. Dat doet pijn, hebt verdriet en weet misschien even helemaal niet hoe je verder moet.
Maar toch met geduld, liefde en groeiend vertrouwen, lukt het je om de stukjes weer bij elkaar te krijgen. Ze te passen en te lijmen.
Die barsten, uitdagingen die je hebt overwonnen, zijn een deel van jou. Die hoeven niet helemaal te verdwijnen, het is een deel van jou, waardoor je sterker bent geworden.
Hoe mooi is het om die met goud te bekleden. Ze maken je uniek, schoonheid in jouw kracht en kwetsbaarheid.
Het laat een hele andere kijk zien op iets dat “gebroken is”. Want met een burn-out is dit in feite hetzelfde. Je voelt je gebroken, stuk en hebt nog een idee hoe die stukken weer in elkaar passen.
Door daar de tijd voor te nemen, jezelf de ruimte daarvoor te geven, word je langzaam weer een geheel. Nóg sterker, wijzer en meer jezelf dan voorheen.
In het proces van helen en herstel is er een aantal gedachten waar jij jezelf aan mag vast houden. Ze kunnen je vertrouwen en houvast geven.
- Dat je er nog sterker uit komt.
- Dat het echt weer goed komt.
- Dat je niet meer de oude hoeft te worden, maar een nóg mooiere versie van jezelf.
- Je bent niet de enige en je bent niet alleen.
- Jij bent niet je burn-out, het is een deel van je leven.
- Ook al voelt het als onmachtig en soms eindeloos, het maakt je sterker.
- Het moment komt, dat je terug kijkt en zegt: zonder dit was ik niet zover gekomen.
“I had to make you uncomfortable, otherwise you never would have moved”
– the Universe
Kintsigu is hét voorbeeld van hoe iets dat stuk is, nog mooier kan worden.