Self leadership is niet sexy…

Self leadership is niet sexy… en ook niet altijd leuk. Zelfs al wordt het je regelmatig om de oren geslingerd als hippe term.
Het is geen ingewikkelde formule, jezelf verwennen op een retreat, iets wat je aanzien geeft. Misschien denk je wel, wat saai, of daar gaan we weer met zo’n populaire term. Maar self leadership, of zelf leiderschap, zit ‘m juist in de dagelijkse dingen.

Self leadership is namelijk wel:
– Eerlijk zijn, wanneer de rest het niet met je eens is.
– Consistentie in de dingen die je doet, ook wanneer je er alleen voor staat
– Toch doorzetten, ook als niemand kijkt.
– Blijven vertrouwen, dat je op juiste weg bent, ook al zit het -even- tegen.
– Soms alleen zijn, of je alleen durven te voelen.
– Durven weglaten, wat voor jou geen waarde toevoegt
– Die moeder die zorgt voor haar kinderen, ondanks dat ze al 4 nachten slecht heeft geslapen.
– De dochter die voor haar moeder zorgt, omdat ze het nodig heeft.
– Die collega, die nog iets langer blijft om de andere collega te helpen met die deadline.
– Rechts durven te gaan, waar de andere links gaan.

Afgelopen week ben ik begonnen aan een groeitraject voor mijn eigen bedrijf. Ik heb namelijk ook dromen en ben overtuigd van de waarde die ‘een expert’ je daarbij geeft. Oftewel, ik ben gek op leren en doe dat graag samen.
Waar het in eerste instantie gaat over de groei van mijn bedrijf, is het persoonlijke stuk ontwikkeling natuurlijk onoverkomelijk. Ik ben namelijk mijn bedrijf, met mijn eigen rol als coach, CEO, planner, creatief brein en administratief medewerker. Dus hoe ik de dingen doe, is ook hoe de zaken in mijn bedrijf lopen.

“The way you do one thing, is the way you do everything”.

Afgelopen week heb ik mezelf dus weer eens met een bewust zetje buiten mijn eigen comfort zone gegooid. Ik zat er immers niet om te horen, hoe fantastisch ik de dingen doe, het is een bewuste keuze om te groeien. Dus ik dacht, kom maar op, whatever it takes. Dat de boel dus flink door elkaar geschud kon worden, daar was ik op voorbereid. Maar juist in de keuzes die je zelf maakt, is het de moeite waard om eens buiten je eigen comfort zone te vertoeven.

Ook dat is zelf leiderschap. Zelf de verantwoordelijkheid nemen voor wat jij wilt en jij belangrijk vindt.

Een mooi sprongetje naar loopbaangroei. Want je werk gaat niet alleen over de inhoud ‘wat je doet’, maar ook over jou als persoon. Hoe jij bepaalt wanneer het genoeg is, of toch nog even doorgaat voor die ander, waarin je jezelf toestaat om je hart te mogen volgen in je werk en daarbij ambitie los te mogen laten of toch maar in je werk te blijven omdat je weet volgens anderen zo goed hebt.

Zelf leiderschap gaat over keuzes maken, geen gemakkelijke keuzes, maar wel zelf richting te bepalen. Wat zo bijzonder (en mooi) is, dat wanneer we zelf in actie komen, zelf wanneer het spannend of eng is, ontstaat er ook vertrouwen. Je krijgt zelf de regie over wat wel of niet voor jou werkt. Zelf kunnen kiezen geeft vrijheid.

Het blijft magisch om te zien wat er ontstaat zodra de mensen in mijn loopbaantraject zelf de verantwoordelijkheid nemen over hun eigen werk. Niet alleen qua werk, maar ook met de persoon zelf. Je ziet ze groeien. In vertrouwen, op hun eigen gevoel en dat het juiste is – ook al zegt dat familielid “maar je hebt toch een prima salaris en veel vrijheid”. Hoe ze omgaan met uitdagingen – weer een re-organisatie, deze keer is het genoeg-. Of de eyeopener – als het ook op deze manier kan- die ruimte geeft om in een andere werkrichting te kunnen kijken en dat ineens niet meer zo ingewikkeld lijkt.

5 tips om in jouw loopbaan zelf leiderschap te pakken.

 1. Zet die ‘ik doe het zelf wel’ aan de kant.
  Zelfleiderschap, betekent niet alleen. Juist in samen, zit zoveel kracht. 1+1 = 3 in dit geval . Wie kan jou helpen?
 2. Gooi je belemmerende gedachten overboord.
  ‘Kan ik dat wel, gaat mij dat lukken, hoe ga ik dat doen, wat gebeurt er als….’ Het is je ratio die je veilig en klein houdt. Wees je bewust welke gedachten je klein houden en welke je juist helpen groeien.
 3. Bedenk, je zal altijd iemand teleurstellen, zorg dat je het zelf niet bent.
  Bekijk het eens van de andere kant. Klaar staan voor anderen is misschien iets waar je goed in bent, maar wie stel je daarmee teleur? Hoe zou het zijn als je jezelf niet meer teleur hoeft te stellen?
 4. ‘Wat als ik op deze manier doorga’.  
  Een vraag die je in een oogopslag duidelijk maakt hoe belangrijk dit voor je mag zijn.
 5. Welke kleine stap zet je in beweging, begin daarmee.
  Vervangen denken door doen. Je hoeft nog niet alle stappen te zien. Het begint met die ene stap. Maak een afspraak, zet je gedachten op papier, bespreek het eens met een ander. De kracht van de eenvoud.

Het begint allemaal met dat ene woord: “zelf leiderschap”.
Jij neemt de leiding over dat wat op je pad komt. Niet sexy, ook niet altijd leuk, wel de sleutel tot jouw groei en persoonlijk geluk.

Begin vandaag en stel jezelf de vraag: “wat kan ik nu doen, om het later makkelijker/leuker/beter te maken?”

Heb je een vraag of wil je samen een sparren over jouw (werk)situatie?

Heb je vragen waar ik met je mee kan kijken of wil je weten of het loopbaangroeiprogramma iets is voor jou? 

Dan ben je welkom om een vrijblijvend en gratis loopbaangesprek in te plannen. 

Warme groet, Justine

Meer berichten

De ‘nummer 1’ rem op je (loopbaan)groei

De nummer 1 vraag die we onszelf stellen bij (loopbaan)groei, is vaak ook de nummer 1 vraag die je remt in je groei. Hoe zorg je ervoor dat je vertrouwen hebt en houdt in de stappen die voor je liggen? Spoiler alert, het hoeft niet ingewikkeld te zijn….