“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”,

“Sorry?! Ik ben al blij als ik weet wat ik vanavond wil eten….”

– Quote Omdenken-

Zo in het nieuwe jaar, is de kans groot dit gesprek met je leidinggevende er weer aankomt. Zo’n gesprek is natuurlijk waardevol om samen te zitten en na te denken wat zijn de doelen van het bedrijf, hoe gaan we dit samen doen en… waar wil jij in groeien dit jaar?

Hoe vaak is deze vraag jou gesteld in je afsprakengesprek of development talk op je werk?

En… Wat was toen jouw antwoord?

Als je één uitmuntende vraag wilt stellen aan een HSP om zeker geen antwoord op te hebben, of het gesprek stil laat vallen, is het wel deze:

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”

Want wie weet precies waar die over 5 jaar wil staan?  – Mocht dat voor jou gesneden koek zijn, die doelen over 5 jaar- kan je nu stoppen met lezen, of voor het begrip naar je HSP collega, lees nog even verder…

Want wat maakt het nou zo lastig als HSP om deze vraag te beantwoorden?

  1. Als HSP ben je uitstekend in staat om je aan te passen aan anderen en je in te leven in de gedachten van anderen. Doordat je zo goed kan afstemmen op de ander, blijft er minder ruimte over om na te denken wat je zelf nou echt eigenlijk wilt.
  2. Als HSP heb je vaak meer tijd nodig om tot een keuze te komen. Je maakt keuzes weloverwogen en hebt tijd (alleen) nodig om alle informatie en je gevoel te verwerken. Het is dan logisch dat wanneer je een grote vraag als ‘waar zie je jezelf over 5 jaar’ overweldigd voelt met alle opties die er zijn.
  3. Als HSP hecht je veel waarde aan oprechtheid, eerlijkheid, integriteit en betekenisvol werk. Bovendien speelt je gevoel een grotere rol dan ratio. Wanneer de -gestelde- doelen van het bedrijf niet overeenkomen met je eigen waarden, kan dit je doen twijfelen. Welke impact heb jij echt op die ‘grote’ doelen?
  4. De periode van 5 jaar is over het algemeen te lange periode om realistische doelen/verwachtingen te kiezen.  Er kan zoveel gebeuren in die tijd, hoe flexibel ben je nog als je je vasthoudt aan die periode? Het kan dan meer voelen als iets wat druk geeft dan zicht op nieuwe mogelijkheden.

Maar wat werkt dan wel? Want de bedoelding achter de vraag is positief, het leidt alleen niet tot het gewenste antwoord. Vragen die jou of je leidinggevende wel helpen de persoonlijke groei te ondersteunen zijn bijvoorbeeld:  

  1. Stel de juiste vraag: Een vraag die makkelijker te beantwoorden is: Wat zou je komend jaar graag anders willen doen? Hoe zou je graag willen groeien? Waar kan ik je bij helpen?
  2. Geef een HSP de tijd om er zelf over na te denken, door bijvoorbeeld van tevoren aan te geven waar je het over wilt hebben, welke vragen je hebt. Juist in de mogelijkheid om  -zonder verwachtingen of druk te kunnen bedenken wat een HSP wil, zitten mooie ideeën en creatieve oplossingen.
  3. Zorg voor een rustige setting met tijd en aandacht om het gesprek te voeren. Geen telefoon tussendoor, niet even bij de koffietafel, of snel tussen twee afspraken door.
  4. Maak het klein en houd rekening met het gevoel. Het feit is, dat HSP’s heel loyaal zijn en wanneer je ze mee hebt, ze voor je door het vuur zullen gaan. Investeer daarom liever in het informele stuk van vertrouwen en verbinding, dan de doelen. Bovendien heeft een HSP aan een half woord genoeg en voldoende creativiteit om zelf aan de slag te gaan wanneer de kaders bekend zijn. Bespreek dus liever wat een HSP nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen, dan wat er moet worden gedaan.

Hoe is dat voor jou? Herken jij jezelf hierin? Welke vraag helpt jou om na te denken over jouw groei in de toekomst? Wat is de vraag die jouw leidinggevende zeker niet mag missen in jouw afspraken gesprek?

Inspireer elkaar!

Lieve groet,

Justine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten

De ‘nummer 1’ rem op je (loopbaan)groei

De nummer 1 vraag die we onszelf stellen bij (loopbaan)groei, is vaak ook de nummer 1 vraag die je remt in je groei. Hoe zorg je ervoor dat je vertrouwen hebt en houdt in de stappen die voor je liggen? Spoiler alert, het hoeft niet ingewikkeld te zijn….