Als bedrijf ben je vaak in beweging: groei, verandering of uitdagingen hebben invloed op het resultaat.
Zeker met mensen als kloppend hart van de organisatie vraagt dit zorg en aandacht.
Soms kom je op een punt dat vanuit ondernemerschap je er zelf niet (meer) uitkomt en extra expertise op HR gebied kan gebruiken.
Als HR professional, coach en trainer ben ik een – tijdelijke partner- in uitdagende tijden.
Ter vervanging van een HR collega, ondersteunend bij verandering of in de begeleiding van medewerkers (in verzuim).
Met een achtergrond in het (internationale) bedrijfsleven en HR, geruime ervaring als coach en ervaringsdeskundige, ben ik een warme en een betrouwbare partner voor zowel werkgever als werknemer.
NB Maatwerk is mogelijk. Als opvolging van de aanvraag wordt een offerte op maat gemaakt.
Of je nu tijdelijk op zoek bent naar extra HR-ondersteuning of strategisch/beleidsmatig advies, de HR basis voor jouw groeiende organisatie wilt neerzetten, ik neem de zorg uit handen zodat jullie kunnen doen waar je goed in bent.
HR onderwerpen waar ik bij kan helpen:
Een HR business partner is, zoals de naam het als zegt een partner voor HR vraagstukken in de organisatie. Deze ondersteunt management en leidinggevenden en helpt met de opzet en uitrol van de HR strategie. Maar is ook een luisterend voor medewerkers.
Sterk leiderschap & cultuur is de basis van voor een gezonde organisatie. Ik ondersteun bij het ontwikkelen van leiderschap binnen jouw bedrijf, maar ook het uitwerken en doorvoeren van cultuur trainingen – wat zijn de waarden van het bedrijf en hoe dragen we deze uit. Want iedere medewerker is een ambassadeur.
Het ontwikkelen van medewerkers is cruciaal voor het succes van je organisatie. Ik help je bij het opzetten van leer- en ontwikkelingsprogramma’s die zowel de vaardigheden van je medewerkers vergroten als bijdragen aan de lange-termijn doelen van je bedrijf.
Een goede onboarding draagt bij aan de efficiëntie, veiligheid en tevredenheid van medewerkers. Zodat zij goed en met plezier hun werk kunnen doen. Dit helpt het bedrijf groeien en verkleint de kans op verloop.
Wie doet wat, hoe ziet de organisatie eruit, hebben we een helder functie- en salarishuis? Bij een groeiende organisatie hoort ook meer structuur en helderheid over de verantwoordelijkheden.
Wat eerst vanzelfsprekend was, leidt nu tot onduidelijkheid.
Daarom is het goed om hier helderheid over te scheppen:
Heldere beschrijving van de functies, een bijpassend (en gelijkheid in) salaris. Welke vorm van beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Dit zijn elementen die de medewerker tevredenheid bevorderen, maar ook helpen de personeelskosten
Om te kunnen groeien, als organisatie en als persoon s het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Maar ook om waardering uit te spreken en de mensen in de organisatie in hun volledige potentieel in te zetten is een ontwikkel & beoordelingscyclus essentieel voor de mens & organisatie.
Het realisieert de groei, verkleind de kans op verzuim en verhoogt het werkgeluk. Ik help bij het opzetten en implementeren van een ontwikkel & beoordelingscycllus.
In de huidige arbeidsmarkt is het niet makkelijk om aan de juist mensen te komen. Toch is een goede match belangrijk voor de continuïteit van een bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als werkgever? En hoe trek je de juiste mensen aan?
Maar ook hoe zorg je dat je de juiste mensen op de juiste plek hebt: een strategische personeelsplanning. Om niet voor verrassingen te komen te staan.
Verandermanagement gaat over een transformatie die impact heeft op de organisatie en dus ook de medewerkers. Om iedereen hierin mee te krijgen en dit te duurzaam te integreren in de organisatie vraagt dit een passende aanpak. Het gaat niet alleen om de praktische zaken – wat moet er geregeld worden en hoe gaan we dit doen-. Maar vooral ook hoe dit gedragen wordt door de medewerkers, hoe zij zich betrokken voelen en ook achter kunnen staan.
Een medewerker meldt zich ziek en dan? Wet Poortwachter, de bedrijfsarts, verzuimgesprekken, het monitoren. Er komt een hoop tijd en zorg bij kijken, om als werkgever nog niet te spreken over de extra kosten.
In verzuim is de balans belangrijk tussen de ruimte geven voor herstel en op een voorspoedige manier weer richting werk te kunnen gaan.
Het welzijn, de vitaliteit en het werkgeluk van medewerkers zijn essentieel voor het succes van een organisatie.
Gezonde, gemotiveerde medewerkers presteren immers beter, zijn meer betrokken en zijn goede ambassadeurs voor het bedrijf.
Er zijn verschillende -laagdrempelige manieren om te investeren in vitaliteit en werkgeluk.
Het verlaagd het verzuim en verloop. Het verhoogt het werkplezier, de groei en resultaten van het bedrijf.
Vitaliteit en werkgeluk is geen luxe, maar een belangrijke pijler voor een sterke en succesvolle organisatie.
Een goede begeleiding tijdens verzuim is essentieel voor het verloop. Daarom is het goed om hier duidelijke afspraken over te maken en met de juiste zorg en aandacht hiermee om te gaan.
Dat begint met duidelijke afspraken over het hoe en wanneer ziekmelden.
Wat kan je wel en niet vragen? En wat als kort verzuim ineens lang verzuim dreigt te worden?
De Wet Poortwachter is een wet in Nederland die werkgevers en werknemers verplicht om samen te werken aan de re-integratie.
Het doel van de wet is om werknemers sneller en effectiever weer aan het werk te krijgen.
Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Juist daarom is passende begeleiding zo belangrijk.
Belangrijke punten van de Wet Poortwachter
Re-integratieverplichtingen: Werkgevers zijn verplicht om de werknemer gedurende de ziekteperiode te ondersteunen in het re-integratieproces. Dit houdt in dat de werkgever samen met de werknemer een plan van aanpak opstelt, waarin de re-integratiemogelijkheden worden besproken.
Verantwoordelijkheid werknemer: De werknemer is verplicht om mee te werken aan de re-integratie, bijvoorbeeld door actief deel te nemen aan re-integratiegesprekken en het uitvoeren van (medische) adviezen van de bedrijfsarts.
Tijdslijnen: De wet bepaalt dat er na 6 weken ziekte een probleemanalyse moet worden opgesteld door de bedrijfsarts en een plan van aanpak moet worden gemaakt. Daarna wordt de voortgang van de re-integratie elke 6 weken geëvalueerd.
Bijstand van deskundigen: Werkgevers kunnen deskundigen inschakelen, zoals een arbeidsdeskundige of re-integratiecoach, om de re-integratie te ondersteunen.
Spoor 1 en Spoor 2:
WIA-aanvraag: Als de werknemer na 2 jaar ziekte nog steeds niet volledig kan werken, kan de werkgever een WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)-uitkering aanvragen bij het UWV.
De Wet Poortwachter zorgt ervoor dat zowel werkgevers als werknemers samen verantwoordelijk zijn voor de re-integratie, waardoor de kans op een succesvolle terugkeer naar werk wordt vergroot.
Re-integratie gaat over terugkeer naar werk vanuit verzuim. Wanneer de medewerker weer – een aantal uur kan werken- worden deze uren opgebouwd.
De bedrijfsarts adviseert hierin. Toch is begeleiding vanuit werkgever minstens zo belangrijk, om betrokken te blijven.
Maar het kan ook fijn zijn om een medewerker een stuk coaching te bieden in het bewaken en opbouwen van de belastbaarheid, bewust worden van competenties en bouwen aan (zelf)vertrouwen.
Een Spoor 2 traject komt aan bod wanneer de terugkeer naar het eigen werk niet mogelijk is. In dat geval wordt gezocht naar een andere werkplek bij een andere werkgever.
Ook dat brengt vaak gevoel en emotie met zich mee. Voor werkgever om een goede kracht kwijt te raken, maar ook de kosten die hiermee gemoeid zijn.
Voor werknemer de onzekerheid over de toekomst.
JB Coaching & Training biedt 2e spoor trajecten op maat.
Kijk voor meer informatie bij diensten ==> Spoor 2 traject.
Het kan gebeuren dat een medewerker niet meer past bij de organisatie.
Of dat door de veranderingen medewerkers boventallig worden verklaard.
Dan is het fijn om een helpende hand te bieden in het vinden van een volgende stap.
Als onderdeel van outplacement, een VSO of goed werkgeverschap kan loopbaanbegeleiding een mooie oplossing zijn.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Het loopbaangroeiprogramma ‘doe die dingen waar jouw hart van gaat zingen’ is het programma dat helpt om die volgende stap in je werk te verhelderen en werkelijkheid te maken.
Kijk voor meer informatie hier.
Een passend CV als visite kaartje om de arbeidsmarkt op te gaan.
Gecombineerd met een training vol tips & trics, dat is wat aan bod kom in de CV clinic.
Voor meer informatie, kijk bij diensten – CV Clininc.
Soms is er een combinatie van of iets anders nodig om die volgende stap vorm te geven.
In dat geval kijk ik graag mee naar de wensen. Tijdens de loopbaancoaching gebruik ik verschillende methodes zoals:
HR is de verbindende factor tussen mens en organisatie
Laten we samen verder kijken. Graag kom ik vrijblijvend kennis maken. Of bij mij kantoor, de koffie (of thee) staat klaar.